שפה אחת ודברים אחדים: עיונים במשפט, הלכה וחברה

Translated title of the contribution: One language, different tongues: studies in law, Judaism, and society

פנחס שיפמן, אבי שגיא (Editor), Yedidia Stern (Editor)

Research output: Book/ReportBookpeer-review

Abstract

השיח הישראלי לוקה בכך שהוא יוצר מחיצה מלאכותית בין השפה הדתית-ההלכתית לבין השפה המוסרית-האזרחית, ומעמיד אותן כזרות זו לזו. התרחקותה של המערכת האזרחית מן השפה הדתית מגבירה את הניכור בינה לבין הציבור הדתי וגם ההלכה משלמת מחיר כבד: הפקעת המוסר מן התודעה הדתית, שכביכול נועדה להגן עליה מפני ביקורת חיצונית, מעוותת את פסיקת ההלכה, מעמיקה את המשבר הדתי ומציבה את הציבור הדתי על פרשת-דרכים שבה עליו להחליט אם פניו ללאומנות השואבת לגיטימציה מסמלים דתיים, לחילוניות המנוכרת לדת או לחרדיות פונדמנטליסטית ופשטנית.
לנתק זה בין הלכה למוסר יש ביטוי כואב בעולם המשפט, ובעיקר בדיני המשפחה. מול מונופול הניתן לכאורה לדין הדתי בענייני נישואין וגירושין, ניתנת הכרה נרחבת ל"ידועים בציבו" ול"משפחות חדשות" מכוח שיקולים חילוניים-ליברליים. אבל בעיותיהם של פסולי החיתון, מעוכבות הגט, דחויי הגיור או מצוקתם של זוגות חד-מיניים, אינן רק עניין לביקורת אזרחית הבאה מבחוץ, משום שהן גם ביטוי של בעיות דתיות חריפות ונוקבות. כישלונה של המערכת הדתית להתמודד עם אתגרים אלה לא נובע מדלות האמצעים ההלכתיים העומדים לרשותה; זוהי החלטה מודעת להמשיך ולטפח מטרות ומסרים שנויים במחלוקת. החלופה היחידה הנראית הן מתוקף זכויות אדם והן מכוח אינטרסים הדתיים עצמם, היא הנהגה כוללת של נישואין אזרחיים.
הפלת המחיצות שבין דת למוסר ובין הלכה למשפט לשם יצירת שיח משותף, היא האתגר שלפניו ניצבת החברה הישראלית. ספר זה מבקש להתמודד עם שאלות אלו המקשרות יחד למסכת כוללת של יחסי גומלין בין הלכה, משפט, מוסר וחברה
Translated title of the contributionOne language, different tongues: studies in law, Judaism, and society
Original languageHebrew
Place of Publicationירושלים
Number of pages337
StatePublished - 2012

Publication series

Nameיהדות ישראלית

Cite this