'שורף כמו אש': החרדל ותרבות היין בארץ ישראל הרומית

Research output: Contribution to journalArticlepeer-review

Abstract

המאמר מוקדש לצמח החרדל ומקומו בתרבות החומרית בארץ-ישראל בתקופה ההלניסטית ובמיוחד בתקופה הרומית. תכונותיו הייחודיות של הצמח, חריפותו וגודלם המזערי של זרעיו, הפכו אותו למוטיב המשמש תכופות בסוגת המשלים ברחבי המזרח ואגן הים התיכון הקדום כמו גם בספרות הרבנית. החלק הפותח של המאמר דן בחרדל ובשימושיו, תוך דגש על משנה שבת כ, ב. במוקד הדיון עומד ביאור המונח 'מסננת של חרדל' ושיוכו לעולם תרבות היין של העולם הרומי. בהמשך מבוארים גם המונחים 'יין חרדלי' ו'יין גורדלי'. החלק החותם את המאמר מוקדש למקור המילה 'חרדל' ולביאור השם Ardala חרדלא, המופיע בכתבי פלוויוס יוספוס ובכתובת ארמית שנמצאה לאחרונה בירושלים, בהקשר ההיסטורי והחברתי בשלהי ימי הבית השני של אוכלוסיית העלית של העיר במרד החורבן.
Original languageHebrew
Pages (from-to)5-37
Number of pages33
Journalתרביץ: רבעון למדעי היהדות
Volume86
Issue number1
StatePublished - 2018

IHP publications

  • ihp
  • Eretz Israel -- History -- 70-638, Destruction of the Second Temple to rise of Islam
  • Hebrew language, Talmudic
  • Jews -- History -- Rebellion, 66-73
  • Mustard
  • Plants in rabbinical literature
  • Wineries

Cite this