TY - CHAP
T1 - המחאה נגד האל כתופעה דתית
AU - שגיא, אבי
AU - שגיא, ניר
N1 - ספר יובל לכבוד פרופ' תמר רוס עם הגיעה לגבורות.
PY - 2018
Y1 - 2018
N2 - המאמר מבקש לבחון את המחאה נגד האל כתופעה עצמאית ולשאול אם מסורת ישראל מכירה בתופעה זו, ואם כן כיצד היא מתפרשת. מיקוד זה מאפשר לבחון את המשמעות הרחבה של חובת הנאמנות הדתית ואת סוג הדתיות הנגזרת מכך. אם אכן נראה שהמחאה והביקורת הן יסוד של קבע במסורת ישראל, או אז נוכל לבחון את הקשרים שבין תופעה זו לבין שאלת מעמדו של המוסר. המתודה שבאמצעותה נבחנת תופעת הביקורת והמחאה כלפי האל היא ספרותית-פנומנולוגית. המאמר מתמקד בניתוח הטקסטים כפי שהם מופיעים לפנינו, ולפיכך לא עוסק בהיסטוריה או בגנאלוגיה של טקסטים אלו; מהטקסטים שהמחברים עוסקים בהם הם יבקשו לחלץ קול עקיב המציג עמדה ברורה ובולטת בשאלת מקומו של שיח הביקורת והעימות עם האל ומשמעותו הדתית של שיח זה. מטעמים אלה גם לא יוצג ניתוח היסטורי שיטתי של הדיון בשאלת מעמד הביקורת למן המקרא ועד ימינו. המאמר מתמקד בשאלה אם אפשר למצוא תפיסת יסוד העולה מבעד לטקסטים יהודיים מעידנים שונים. המחברים ניגשים אל מכלול הטקסטים בעיקר מהספרות הרבנית, לא כדי לפענח את מה שעמד בבסיס כתיבתם; הם פונים אליהם מנקודת המבט של ההווה, שבו מכלול הטקסטים האלה מצויים לפנינו כמורשת הסדורה של המסורת היהודית. השאלה המרכזית שמנחה את מחברי המאמר היא מה טיבה של הנאמנות הדתית, ומה נגזר מכך בדבר הביקורת והעימות עם האל. המאמר עוסק במשמעות המחאה והביקורת נגד האל; בשאלת ההבחנה בין מחאה ראויה ללא ראויה; בשיח הביקורתי: בין אברהם בסדום לאברהם בעקדה; במארג האתוס של הביקורת והמחאה; בביקורת נורמטיבית ודמות האל: ממכלול הניתוח עולה כי עמדת דתית ביקורתית שיש בה העזה אמורה להתבטא גם בתחום ההלכתי-נורמטיבי. המאמר מתייחס, בין היתר, להשקפותיהם של האישים הבאים בהקשר לסוגיות הנידונות: רשב"א, ר' יוסף אבן כספי, הרב אברהם יצחק קוק, פרופ' ישעיהו ליבוביץ', הרב יחיאל ויינברג, הרב אליעזר ברקוביץ ועמנואל לוינס.
AB - המאמר מבקש לבחון את המחאה נגד האל כתופעה עצמאית ולשאול אם מסורת ישראל מכירה בתופעה זו, ואם כן כיצד היא מתפרשת. מיקוד זה מאפשר לבחון את המשמעות הרחבה של חובת הנאמנות הדתית ואת סוג הדתיות הנגזרת מכך. אם אכן נראה שהמחאה והביקורת הן יסוד של קבע במסורת ישראל, או אז נוכל לבחון את הקשרים שבין תופעה זו לבין שאלת מעמדו של המוסר. המתודה שבאמצעותה נבחנת תופעת הביקורת והמחאה כלפי האל היא ספרותית-פנומנולוגית. המאמר מתמקד בניתוח הטקסטים כפי שהם מופיעים לפנינו, ולפיכך לא עוסק בהיסטוריה או בגנאלוגיה של טקסטים אלו; מהטקסטים שהמחברים עוסקים בהם הם יבקשו לחלץ קול עקיב המציג עמדה ברורה ובולטת בשאלת מקומו של שיח הביקורת והעימות עם האל ומשמעותו הדתית של שיח זה. מטעמים אלה גם לא יוצג ניתוח היסטורי שיטתי של הדיון בשאלת מעמד הביקורת למן המקרא ועד ימינו. המאמר מתמקד בשאלה אם אפשר למצוא תפיסת יסוד העולה מבעד לטקסטים יהודיים מעידנים שונים. המחברים ניגשים אל מכלול הטקסטים בעיקר מהספרות הרבנית, לא כדי לפענח את מה שעמד בבסיס כתיבתם; הם פונים אליהם מנקודת המבט של ההווה, שבו מכלול הטקסטים האלה מצויים לפנינו כמורשת הסדורה של המסורת היהודית. השאלה המרכזית שמנחה את מחברי המאמר היא מה טיבה של הנאמנות הדתית, ומה נגזר מכך בדבר הביקורת והעימות עם האל. המאמר עוסק במשמעות המחאה והביקורת נגד האל; בשאלת ההבחנה בין מחאה ראויה ללא ראויה; בשיח הביקורתי: בין אברהם בסדום לאברהם בעקדה; במארג האתוס של הביקורת והמחאה; בביקורת נורמטיבית ודמות האל: ממכלול הניתוח עולה כי עמדת דתית ביקורתית שיש בה העזה אמורה להתבטא גם בתחום ההלכתי-נורמטיבי. המאמר מתייחס, בין היתר, להשקפותיהם של האישים הבאים בהקשר לסוגיות הנידונות: רשב"א, ר' יוסף אבן כספי, הרב אברהם יצחק קוק, פרופ' ישעיהו ליבוביץ', הרב יחיאל ויינברג, הרב אליעזר ברקוביץ ועמנואל לוינס.
UR - http://primo.nli.org.il/primo-explore/search?query=isbn,exact,9789652264954,AND&pfilter=pfilter,exact,books,AND&tab=default_tab&search_scope=ULI&sortby=rank&vid=ULI&lang=iw_IL&mode=advanced&offset=0&fromRedirectFilter=true
M3 - פרק
SN - 9789652264954
T3 - מחשבות סדרת מחקרים במחשבת ישראל
SP - 167
EP - 215
BT - רוח חדשה בארמון התורה
A2 - עיר-שי, רונית
A2 - שוורץ, דב
CY - רמת גן
ER -