TY - JOUR
T1 - הבניה משותפת של זהות "תלמידה מתקשה": שגרות שיח בין מורה לתלמידתה ותפקידם בהנצחת קשיי למידה במתמטיקה
AU - הד-מצויינים, עינת
N1 - נושא הגיליון: למידה והוראה בראי הגישה התקשורתית. מאמר זה הוא גרסה מתורגמת ומקוצרת של מאמר שהתפרסם בכתב-העת Educational Studies in Mathematics: Heyd - Metzuyanim, E. (2013). The co-construction of learning difficulties in mathematics - teacher-student interactions and their role in the development of a disabled mathematical identity. Educational Studies in Mathematics, 83 (3), 341-368
PY - 2016
Y1 - 2016
N2 - על סמך המסגרת הקומוגניטיבית לחקר היבטים חברתיים, קוגניטיביים ורגשיים של הלמידה, המחקר הנוכחי מציע הסתכלות חדשה על הדרך שבה זהות של "מתקשה" במתמטיקה נבנית תוך הבניה הדדית במהלך שיח בין תלמיד למורה. המאמר מתחקה אחר מנגנוני השיח שנוצרו בין דנה, תלמידת כיתה ז' בעלת הישגים נמוכים במיוחד במתמטיקה, לבין מחברת המאמר, מורתה במרכז למידה חוץ בית-ספרי. מנגנונים אלה לא רק שלא קידמו את דנה, אלא הם הנציחו את הכישלון שלה. באמצעות בחינת דפוסי התקשורת שהתפתחו במהלך המפגשים הראשונים בינה ובין דנה, היא מראה כיצד סטיותיה של זו מדפוסים מקובלים לאינטראקציות תלמיד-מורה הביאו לידי כך שמחברת המאמר זיהתה אותה כ"מתקשה מאוד" ואף "חסרת סיכוי" במתמטיקה. זהות זו שהייתה מקובלת במידת מה גם על דנה, הייתה כרוכה בהשתתפות ריטואלית שלה בשיח המתמטי, כזו שלא אפשרה לדנה להתקדם לשיח עצמאי וחקירתי. מקרה זה מלמד על הצורך לבחון מחדש קשיים מתמשכים במתמטיקה בשל התפקיד המשותף שיש לתלמיד ולסביבה ביצירתם. (מתוך המאמר)
AB - על סמך המסגרת הקומוגניטיבית לחקר היבטים חברתיים, קוגניטיביים ורגשיים של הלמידה, המחקר הנוכחי מציע הסתכלות חדשה על הדרך שבה זהות של "מתקשה" במתמטיקה נבנית תוך הבניה הדדית במהלך שיח בין תלמיד למורה. המאמר מתחקה אחר מנגנוני השיח שנוצרו בין דנה, תלמידת כיתה ז' בעלת הישגים נמוכים במיוחד במתמטיקה, לבין מחברת המאמר, מורתה במרכז למידה חוץ בית-ספרי. מנגנונים אלה לא רק שלא קידמו את דנה, אלא הם הנציחו את הכישלון שלה. באמצעות בחינת דפוסי התקשורת שהתפתחו במהלך המפגשים הראשונים בינה ובין דנה, היא מראה כיצד סטיותיה של זו מדפוסים מקובלים לאינטראקציות תלמיד-מורה הביאו לידי כך שמחברת המאמר זיהתה אותה כ"מתקשה מאוד" ואף "חסרת סיכוי" במתמטיקה. זהות זו שהייתה מקובלת במידת מה גם על דנה, הייתה כרוכה בהשתתפות ריטואלית שלה בשיח המתמטי, כזו שלא אפשרה לדנה להתקדם לשיח עצמאי וחקירתי. מקרה זה מלמד על הצורך לבחון מחדש קשיים מתמשכים במתמטיקה בשל התפקיד המשותף שיש לתלמיד ולסביבה ביצירתם. (מתוך המאמר)
UR - https://uli.nli.org.il/discovery/search?vid=972NNL_ULI_C:MAIN&query=lds05,contains,001220493
M3 - מאמר
SN - 2311-5483
VL - 4
SP - 124
EP - 148
JO - מחקר ועיון בחינוך מתמטי
JF - מחקר ועיון בחינוך מתמטי
ER -