TY - CHAP
T1 - בין ספרויות ישראל במזרח לספרות המזרחית בישראל
T2 - רצפים ושברים במאתיים השנים האחרונות
AU - בהר, אלמוג
N1 - With an English summary.
PY - 2021
Y1 - 2021
N2 - במאמר זה אני מבקש לבחון את המערכות הספרותיות שבהן פעלו יהודים בעולם הערבי במאתיים השנים האחרונות. הסופרים היהודים שאליהם אתייחס במאמר כתבו במגוון שפות: בעברית רבנית, בערבית יהודית, בלשונות קולוניאליות, בערבית ספרותית ובעברית ישראלית. הם פעלו באזורים מגוונים בעולם הערבי במשך תקופות שונות, ובהשפעת אידיאולוגיות שלעתים סתרו זו את זו. מראשית הנהדה, התעוררות הערבית, בסוף המאה ה-19, דרך השפעת הקולוניאליזם במחצית הראשונה של המאה ה-20, ועד ההשפעה החריפה של הלאומיות הערבית והיהודית, עד כדי טיהור, הפרדה וחלוקה בין האידיאולוגיות ובין הקהילות הספרותיות, במחצית השנייה של המאה ה-20. בחינת המערכות הספרותיות מאפשרת לאתר מחד גיסא את הפיצולים שנוצרו במסלולים הלשוניים של ספרויות יהודי העולם הערבי, ומאידך גיסא את החיבורים המתמשכים בין ספרויות אלה שהתהוו בזכות מתרגמים ויוצרים שכתבו ביותר משפה אחת. כמו כן בחינה זאת מזמנת מסגרת אחת לדיון בסוגי ספרות שונים: בספרות המזרחית בישראל, ביוצרים שהמשיכו ליצור בערבית בישראל, הן בערבית ספרותית והן בערבית היהודית, למשל בז'אנר הפיוט המסורתי, ובספרויות שקדמו לספרות המזרחית ברחבי העולם הערבי. דיון אשר פוצל במחקר האקדמי פעמים רבות. תקופה מכרעת זאת, שבה התעצבו הסדרים הקולוניאליים והלאומיים, השפיעה רבות על ספרות יהודי העולם הערבי; על לשונות הכתיבה, על סוגות הכתיבה, על התוכן ואף על קהילות הקוראים המדומיינות של ספרות זו. בחינה חוזרת של גורמים אלו מאפשרת הבנה מחודשת של חלק מהתופעות הספרותיות שנבחנו פעמים רבות במנותק אלו מאלו. (מתוך המאמר)
AB - במאמר זה אני מבקש לבחון את המערכות הספרותיות שבהן פעלו יהודים בעולם הערבי במאתיים השנים האחרונות. הסופרים היהודים שאליהם אתייחס במאמר כתבו במגוון שפות: בעברית רבנית, בערבית יהודית, בלשונות קולוניאליות, בערבית ספרותית ובעברית ישראלית. הם פעלו באזורים מגוונים בעולם הערבי במשך תקופות שונות, ובהשפעת אידיאולוגיות שלעתים סתרו זו את זו. מראשית הנהדה, התעוררות הערבית, בסוף המאה ה-19, דרך השפעת הקולוניאליזם במחצית הראשונה של המאה ה-20, ועד ההשפעה החריפה של הלאומיות הערבית והיהודית, עד כדי טיהור, הפרדה וחלוקה בין האידיאולוגיות ובין הקהילות הספרותיות, במחצית השנייה של המאה ה-20. בחינת המערכות הספרותיות מאפשרת לאתר מחד גיסא את הפיצולים שנוצרו במסלולים הלשוניים של ספרויות יהודי העולם הערבי, ומאידך גיסא את החיבורים המתמשכים בין ספרויות אלה שהתהוו בזכות מתרגמים ויוצרים שכתבו ביותר משפה אחת. כמו כן בחינה זאת מזמנת מסגרת אחת לדיון בסוגי ספרות שונים: בספרות המזרחית בישראל, ביוצרים שהמשיכו ליצור בערבית בישראל, הן בערבית ספרותית והן בערבית היהודית, למשל בז'אנר הפיוט המסורתי, ובספרויות שקדמו לספרות המזרחית ברחבי העולם הערבי. דיון אשר פוצל במחקר האקדמי פעמים רבות. תקופה מכרעת זאת, שבה התעצבו הסדרים הקולוניאליים והלאומיים, השפיעה רבות על ספרות יהודי העולם הערבי; על לשונות הכתיבה, על סוגות הכתיבה, על התוכן ואף על קהילות הקוראים המדומיינות של ספרות זו. בחינה חוזרת של גורמים אלו מאפשרת הבנה מחודשת של חלק מהתופעות הספרותיות שנבחנו פעמים רבות במנותק אלו מאלו. (מתוך המאמר)
UR - http://primo.nli.org.il/primo-explore/search?query=isbn,exact,9789655101379,AND&pfilter=pfilter,exact,books,AND&tab=default_tab&search_scope=ULI&sortby=rank&vid=ULI&lang=iw_IL&mode=advanced&offset=0&fromRedirectFilter=true
M3 - פרק
SN - 9789655101379
T3 - ספריית אסיף
SP - 211
EP - 232
BT - ההיסטוריה הארוכה של המזרחים
A2 - מורנו, אביעד
A2 - גרבר, נח
A2 - מאיר-גליצנשטיין, אסתר
A2 - שיף, עופר
CY - קריית שדה בוקר
ER -