TY - JOUR
T1 - בדיקת תוקף לגרסה העברית של אבחון להערכת מעורבות בעיסוקים: Profiles of Occupational Engagement in People with Schizophrenia (POES)
AU - לוי, הדס חדוה
AU - זילברשטיין, אריאל
AU - ליפסקיה-וליקובסקי, ילנה
PY - 2020
Y1 - 2020
N2 - סכיזופרניה הינה מחלה פסיכיאטרית המאופיינת על ידי מצבים פסיכוטיים וכוללת תסמינים רגשיים, מוטיבציוניים, קוגניטיביים ומוטוריים המשפיעים על מעורבות בעיסוקים. מעורבות בעיסוקים נקשרת למדדי בריאות ורווחה אישית, והיא מהווה מוקד בתהליך ההתערבות בריפוי בעיסוק. אבחון Profiles of Occupational Engagement in People with Schizophrenia (POES) מאפשר לבנות פרופיל מעורבות בעיסוקים ולהעריך איזון עיסוקי, בהתבסס על יומן שימוש-בזמן, בקרב אנשים עם סכיזופרניה. האבחון תורגם לעברית, אך טרם בוססו מדדים פסיכומטריים לגרסה זו. מטרה: ביסוס תוקף קריטריון ומבנה לגרסה העברית של אבחון POES, כדי לאפשר שימוש בו. נעשה מחקר חתך השוואתי ובו השתתפו 42 נבדקים ב-3 קבוצות: 1. אנשים עם סכיזופרניה, 2. עם הפרעת אישיות. 3. ללא אבחנה פסיכיאטרית, התואמים מבחינת גיל ומגדר לקבוצת המחקר הראשונה. נמצאו הבדלים ברמת המעורבות בעיסוקים על פי POES בין נבדקים עם וללא אבחנות פסיכיטאריות. בקרב קבוצת הנבדקים עם סכיזופרניה נמצאו קשרים חיוביים בין מדד ה-POES ובין מדדים של יכולת קוגניטיבית ושל יכולת תפקודית ומדד מגוון השתתפות. תוצאות המחקר הן עדות ראשונית לתוקף מבחין בין הקבוצות, תוקף קריטריון בו-זמני ותוקף מבנה מתכנס של גרסתו העברית של אבחון ה-POES. ממצאים אלו תומכים בשימוש בגרסתו העברית של הכלי כחלק מתהליך הערכה בריפוי בעיסוק בישראל בקרב אנשים עם סכיזופרניה והפרעות פסיכיאטריות נוספות.
AB - סכיזופרניה הינה מחלה פסיכיאטרית המאופיינת על ידי מצבים פסיכוטיים וכוללת תסמינים רגשיים, מוטיבציוניים, קוגניטיביים ומוטוריים המשפיעים על מעורבות בעיסוקים. מעורבות בעיסוקים נקשרת למדדי בריאות ורווחה אישית, והיא מהווה מוקד בתהליך ההתערבות בריפוי בעיסוק. אבחון Profiles of Occupational Engagement in People with Schizophrenia (POES) מאפשר לבנות פרופיל מעורבות בעיסוקים ולהעריך איזון עיסוקי, בהתבסס על יומן שימוש-בזמן, בקרב אנשים עם סכיזופרניה. האבחון תורגם לעברית, אך טרם בוססו מדדים פסיכומטריים לגרסה זו. מטרה: ביסוס תוקף קריטריון ומבנה לגרסה העברית של אבחון POES, כדי לאפשר שימוש בו. נעשה מחקר חתך השוואתי ובו השתתפו 42 נבדקים ב-3 קבוצות: 1. אנשים עם סכיזופרניה, 2. עם הפרעת אישיות. 3. ללא אבחנה פסיכיאטרית, התואמים מבחינת גיל ומגדר לקבוצת המחקר הראשונה. נמצאו הבדלים ברמת המעורבות בעיסוקים על פי POES בין נבדקים עם וללא אבחנות פסיכיטאריות. בקרב קבוצת הנבדקים עם סכיזופרניה נמצאו קשרים חיוביים בין מדד ה-POES ובין מדדים של יכולת קוגניטיבית ושל יכולת תפקודית ומדד מגוון השתתפות. תוצאות המחקר הן עדות ראשונית לתוקף מבחין בין הקבוצות, תוקף קריטריון בו-זמני ותוקף מבנה מתכנס של גרסתו העברית של אבחון ה-POES. ממצאים אלו תומכים בשימוש בגרסתו העברית של הכלי כחלק מתהליך הערכה בריפוי בעיסוק בישראל בקרב אנשים עם סכיזופרניה והפרעות פסיכיאטריות נוספות.
KW - הפרעות אישיות
KW - מדידה והערכה ברפואה
KW - מהימנות
KW - פגועי נפש
KW - פעולות יומיומיות
KW - קוגניציה
KW - ריפוי בעיסוק פסיכיאטרי
KW - שאלונים
KW - תקפות
KW - תרגום
M3 - מאמר
SN - 0792-7002
VL - 29
SP - 187H-208H
JO - כתב-עת ישראלי לריפוי בעיסוק
JF - כתב-עת ישראלי לריפוי בעיסוק
IS - 3
ER -